среда, 28 сентября 2022 г.

 11 КЛАСИ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ВІДЕО    https://www.youtube.com/watch?v=Rc54i1iL6e0

ЗАПИШІТЬ ПРАВИЛА 
ВИКОНАТИ ЗАВДАННЯ
Вправа 1. Поясніть, чому одні й ті ж слова пишуться з НЕ по-різному.
Неволя, не воля; недруг, не друг, не друг, а знайомий; несмак, не смак; нечиста сила, не чиста підлога, а брудна.

Вправа 2. Зачитайте речення та поясніть написання частки не.Прекрасні й невмирущі пісні склав наш народ на вічну пам’ять і немеркнучу славу про свою багатовікову боротьбу. (Ю. Смолич)Не ти, брате, перший, не ти й останній. (М. Стельмах)Рушієм і мірою життя є добро, а не зло, дружба, а не зненависть і не поневолення. (О. Довженко.)Людська недоля будила не розпач в мені, а бажання кращої долі, яснішої. (Леся Українка.). Ми не лукавили з тобою, ми просто йшли; у нас нема зерна неправди за собою. (Т. Шевченко.)Старезний самотній падуб, що шумів віттям не один вік, похилився над Дніпром же майже без гілля. (О. Довженко)Іскра тліла в попелі важкім і ятрилась, мов незагойна рана. (Леся Українка)Все це багатство не з неба впало. (Ю. Бедзик.)

Вправа 3. Поясніть написання не, недо- з наступними словами.
Негода, немовля, негайний, ненавидіти, незчутися, незабаром, недовіра, неждано-негадано, невже, незнайомий, негарно, недогляд, непокритий, недочитаний, незагартований, недозволені книги; не воля, а рабство; не голосно, а тихо; не подолати, не зробити, не виконати, ще не розв’язане питання.

Вправа 4. Доберіть до поданих слів синоніми без НЕ.
Недалеко, нечисто, несамовито, недружелюбно, недорого, нещадно, невипадково, неважко, небагато, неглибоко, невисоко, нецікаво, неодмінно, неправильно, несподівано, неуважно, небагатослівно, невесело, неголосно, неспокійно, нещиро, непривітно, нерідко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий