пятница, 25 февраля 2022 г.

 10 класи літ 

В.Стефаник. Новела «Камінний хрест».

Здається й кам’яне серце здригнеться, коли почує цю пісню. Стільки в ній невимовного болю, глибокого відчаю. Чому так печально звучить журавлине курликання?

Хто ж ті журавлі, що не змогли дочекатися весни на Батьківщині, відлетіли у вирій і так на­довго там залишились? -    Яка ж сила примусила розійтися наш український народ по світу?


Після революції 1848 року Галичина, Закарпаття та Буковина були найбіднішими в Європі. Промисловість, торгівля були слабо розвине­ними

На початку ХХ ст. на західноукраїнських землях збереглися феодально-кріпосницькі пережитки, здольщина, відробітки на користь поміщика за користування пасовищем, водопоєм, лісом.

   Поглибилося розшарування селянства, 5% становили куркулі. Бідняки розорювалися, а куркулі скуповували за безцінь їх землю.Малоземельні селяни орендували землю у багатіїв. Розорені селяни, не знайшовши роботу у містах, вирушали на заробітки в Чехію, Угорщину чи взагалі за межі Австро-Угорщини.
   Західноукраїнського селянина знала вся Європа. Причинами такого явища, стало безземелля та малоземелля, безробіття, нестерпні податки, хронічне го­лодування.


 Еміграція – переселення із своєї Батьківщини в іншу країну, зумовлене соціально – економічними, політичними або релігійними причинами.


Новела – різновид оповідання, невеличкий розповідний твір, про якусь незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, яскраво вимальо­ваною дією. Кількість персонажів зведено до мінімуму.  


1.     Прочитайте  вдома новелу, спробуйте визначити за допомогою прийому«Склади ланцюжок»  композиційні елементи твору.   Тобто

експозиція

зав,язка

розвиток дій

кульмінація

розв,язка


2.Я дуже б хотіла, щоб ви на сьогоднішньому уроці зрозуміли психологію галицького селянина к. ХІХ – п. ХХ ст.., а також прослідкували за змінами душевного стану емігранта, наростанням болю, туги, розпачу через трагедію розлуки з рідною землею.  Це буде нелегко – діалектна мова, селянські проблеми, давні часи....

Спробуємо дізнатися більше про самого Івана Дідуха, щоб зрозуміти його трагедію. СКЛАСТИ ХАРАКТЕРИСТИКУ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ 



Комментариев нет:

Отправить комментарий