среда, 13 мая 2020 г.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ 10 КЛАСІВ
З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

С.163-168 КОНСПЕКТ, ВИВЧИТИ ВИЗНАЧЕННЯ СИМВОЛІЗМУ



  • Пригадайте зміст поеми «Євшан-зілля», вивчену в попередніх класах, схарактеризуйте тему, розкрийте образність.
ЗАПАМ'ЯТАЙ !!Вірш «Блакитна панна» Вороного — взірець пейзажної лірики. Вороний витворює гімн весняній природі, молодості, натхненню, оспівав весну як блакитну панну. Поряд зі звичними, традиційними у фольклорі та в літературі засобами виразності (весна запашна, чарівна, у прозорих шатах, у серпанках) автор використовує біблійну урочисту лексику («Осанна!»), метафори («в душі моїй, в сяйві мрій в’ються хмелем арабески»), мистецькі терміни (арабески, фрески, гротески). І це надає творові непо­вторне інтелектуально-мистецьке естетичне забарвлення.

Історія написання: нове XIX століття ознаменувалося зростанням напруження в суспільному, політичному житті.
У цій ситуації митці-модерністи намагаються осмислити епоху шляхом пізнання метафізичних (духовних) процесів і зламів, що спричиняють появу хаосу. Микола Вороний як яскравий представник символізму також у пошуках вічних цінностей — однією з яких є мистецтво, народжене з гармонії краси.
Рік створення: 1912.
Напрям: модернізм. Течія: символізм.
Збірка: «Гротески».
Рід: лірика.
Жанр: ліричний вірш.
Тематичний різновид (вид лірики): інтимно-пейзажна лірика (весняні настрої).
Тема: гармонія природи й мистецтва, «має крилами Весна запашна, лине все в прозорих шатах, у серпанках і блаватах…».
Ідея: звеличення краси й природи; возвеличення природи, життя як джерела творчої енергії , довгожданна, нездоланна… ось вона — Блакитна Панна!…
Мотиви: «краса природи»; «гармонія»; «буяння життя»; «джерела творчості».
Провідний мотив: возвеличення краси природи та єдність її з мистецтвом.
Образи: людей: ліричний герой — митець; природи: Блакитна Панна-Весна; хмариу гори, гай, луги, поля, земля, пелюстки, роса, квітки; предметів і явищ: крила, шати, серпанки, блавати, усміх, блакить, «Осанна!», мрія сну, врода, чистота, душі, сяйво мрій, арабески, камеї, фрески, пісні, гротески.
Символічні образи: Блакитна Панна (символ життя, весни, божественної присутності, краси й гармонії); блакить (символ джерела духу); «Осанна!» (символ вітання бога) та ін. Блакитна панна – це образ-символ Весни «у серпанках і блаватах», якій уся земля виспівує: «Осанна!» і тривожить душу ліричного героя



ВИВЧИ НАПАМ'ЯТЬ ПОЕЗІЮ "БЛАКИТНА ПАННА"





Комментариев нет:

Отправить комментарий